De Kapel bereikt de balken laag

Nu de Heidense Kapel vorm krijgt bezoeken steeds meer belangstellenden het kerkhof op Stroe, Wieringen. Op zondag 24 juli jl. was het Noormannen poortje als vraag opgenomen in een puzzeltocht, georganiseerd door een Oldtimer Cabriolet club. De deelnemers moesten antwoord geven op de vraag waarvoor en hoe het poortje / deurtje werd gebruikt.

DSC_6922DSC_6903
 

DSC_6892

DSC_6900

 

DSC_6896DSC_6898

 

 

zware dakbalken geplaatst

DSC_6913

 

  • Klik op een foto om deze te vergroten
  • Volg de bouw via YouTube, Martien de Graaf

 

Noormannendeurtje

Het lage Noormannendeurtje of – poortje, als zij-ingang, zou volgens de legende gebouwd zijn zodat de kerkganger bij binnenkomst van de kerk of kapel, automatisch zou buigen voor de Noorman. Is dit een legende of is het waar? Men gaat uit van een legende omdat de Noormannen voor de 11e eeuw zijn vertrokken en de kerken van na die tijd zijn. Er wordt gedacht dat de deuren ofwel poortjes in de loop der tijd lager werden door het ophogen van het kerkhof en daarnaast, de deuren hoefden niet zo hoog want de mens was veel kleiner dan tegenwoordig.

Bij veel kerken was zowel aan de zuid- als noordkant een ingang, meestal in de westelijke helft en tegenover elkaar. Een noord- en een zuid-deur is typisch voor het noorden van Nederland tot aan Denemarken. De noord-deur, de zijde van de duisternis, zou bestemd zijn voor de vrouwen, de zuid-deur voor de mannen, de zijde van het licht. Deze traditie van gescheiden binnenkomen en in de kerk plaatsnemen, is na het dichtmetselen van de noord-deur nagenoeg verdwenen. Een andere traditie voor twee deuren was bij begrafenissen, waar het lijk door de noord-deur werd binnengebracht en aan de zuidkant werd uitgedragen. En zo zijn er meer tradities die gebonden zijn aan een noord- en zuid-deur.