De Heidense Kapel krijgt vorm

De Heidense Kapel verrijst, het bidhuisje op Stroe wordt waarschijnlijk in oktober in gebruik genomen. De bouw van de Heidense Kapel schiet aardig op, al is er meer tijd voor nodig dan gedacht.

IMG_6113web IMG_6114web IMG_v6123web

 

 

 

 

 

 

 

Onder de vrijwilligers Arie, Dick en Cor Eriks, zij zijn vrijwel dagelijks op de bouw aanwezig. De bouwkennis en ervaring van de broers komt goed van pas want de bouw moet zorgvuldig en goed worden uitgevoerd. Het is een complex gebouwtje dat een sieraad moet worden op de begraafplaats.

De tufstenen worden op maat gebracht met een natte zaag door voormalig tegelzetter Ton Braad. Vele worden taps gezaagd en om en om gelegd met de rechte stenen, om de kromming in de muur mogelijk te maken. Omdat het metselwerk secuur werk en niet eenvoudig is, is er een professionele metselaar bezig, in de persoon van Jacco Schouten uit Hippolytushoef.

‘Hier zijn geen muren van tien meter lang, waarmee je een metselaar een tijdje zijn gang kunt laten gaan. En dan moet je ook nog rekening houden met raampjes, boogjes en de nisjes, waarin de gevelsteen van het varkentje en het beeldje van Sint Willibrord worden verwerkt. Dan komt het op de maatvoering aan’, vertelt coördinator Cor Eriks.

Drie weken geleden begon het opmetselen van de buitengevel. Wanneer de buitengevel staat volgt de binnengevel, die gestuukt wordt met wit pleisterwerk. Als het metselwerk is gedaan begint een volgende fase van de bouw, de kapconstructie.

  • Bron Wieringer Courant / Wieringermeerbode – Henk Cornelissen -12 juli 2016
  • Volg de bouw via YouTube, Martien de Graaf.