Plan & Bouw

In  juni 2013 zeiden Gerrit Voos, Rob Holtjer en Marieke Roos tijdens de wekelijkse inloop ochtend van het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont: “Wat zou het leuk zijn als de heidense kapel weer terug kwam”. Een begrip op Wieringen. Een week later: “Het zal veel tijd kosten, maar we gaan het proberen!”.

Er zijn daarna zoveel mensen betrokken geraakt bij dit project waaronder Kees Klein. Eén van de eerste leden van de initiatiefgroep. Al eerder had hij samen met anderen pogingen ondernomen de kapel terug te brengen welke jammer genoeg gestrand waren. Begin van dit jaar kon hij de strijd tegen de kanker niet meer aan. “Uitgevochten” zoals hij in zijn afscheidsbrief aangaf.  Een groot verlies voor Wieringen. Hij wilde deze kapel zo graag.

De initiatiefgroep heeft de voorbereidende werkzaamheden verricht. Dat wil zeggen: allereerst alle nodige formaliteiten afwerken. Met als stelling: van ieder die ons hierbij helpt  verwachten we belangeloze medewerking. En dat lukte wonderwel. Geen honoraria, geen leges voor de bouwvergunning, geen onkostennota’s, enzovoort.

De volgende uitdaging was het bijeen garen van ruim 100.000 euro’s. Een echte tijdrovende uitdaging. Grote fondsen benaderen, soms maanden wachten op antwoord, afberichten incasseren,  serviceclubs aanschrijven en acties op Wieringen organiseren. En vooral tijdens de laatste activiteiten bleek dat de initiatiefgroep aan iets begonnen was wat draagvlak had.

De papieren tientjes tuf gingen als warme broodjes en de voorraad Stroeër natte was in de kortste keren uitverkocht. Het boekje, geschreven door Jan Bremer is ook goed ontvangen evenals de fotokaarten van fotograaf Kenneth Stamp. En dan de benefietmiddag in een overvolle Oosterlander Kerk enkele weken na het overlijden van Kees! Dat alles gaf weer dubbele energie om door te gaan.

In het vroege voorjaar van dit jaar gaf het Waddenfonds groen licht en was er bijna genoeg geld om te beginnen. € 5000.- ontbrak er nog! Gelukkig meldde zich spontaan een Wieringer die garant ging staan. Zodoende kon de bouw anderhalve maand eerder beginnen

De tuf werd rechtstreeks besteld in de Eiffel. Dat scheelde weer tussenhandel.

Het zoeken van mankracht, kraantjes, steigers, aggregaat, stenenzaag, bouwkeet, opslagruimte en een stukje land als uitvalsbasis ging boven verwachting voorspoedig. Ruim 30 mannen, elk met zijn eigen kennis en kunde, waarbij men soms zelf boven zichzelf uitsteeg wat prestaties betrof, en diverse Wieringer bedrijven gingen belangeloos aan de slag. En wat je dan zag gebeuren is heel bijzonder. Eerst was het van “zeg maar hoe jullie het willen”. Dat veranderde langzamerhand. De betrokkenheid groeide en dus de inbreng ook. Aan het eind van de rit was het niet meer de kapel van de initiatiefgroep maar de kapel van alle vrijwilligers samen.

Vier maanden lang werd er iedere dag, door sommigen zes dagen in de week, hard gewerkt en langzaam kon je de kapel zien verrijzen. Velen zijn daar getuige van geweest. Iedere dag was er sprake van bezoekers. Sommigen namen zelfs koek of ander lekkers mee.

Vier bijzondere details van de Kapel:

  • Het varken boven het Noormannendeurtje, gemaakt door kunstenaar Piet Lont, een echte Wieringer.
  • Het uit steen gebeitelde beeldje van Willibrord boven de ingang en de Jakobsschelp in het altaartje, door Annemarie Dekker-Rotgans.
  • En de klok, afkomstig van de inmiddels gesloten Oosterlander school. In de 80er jaren bijeengebracht door de Oosterlander bevolking en daarmee dus eigenlijk publiek bezit. Nu kan er net zoals vroeger weer geluid worden bij  begrafenissen. Op de klok staat: wie hier geweest is weet waar de klepel hangt. Passend bij een school. Nu de kapel onder andere ook  bedoeld is als plek van meditatie en bezinning; wie weet wat voor oplossingsgerichte gedachten je er opdoet. Deze klok hoort hier dus ook bij uitstek.

Het meest bijzondere van deze kapel is echter zijn ontstaan. Geboren uit een losse opmerking en gerealiseerd door vrijwilligers die hebben laten zien waartoe een hechte gemeenschap in staat is. Dat kan op Wieringen!

Volg de bouw op het YouTube kanaal martien xcxc, van Martien de Graaf……

Marieke Roos, voorzitter Initiatiefgroep Heidense Kapel Wieringen
Stroe – 7 november 2016.