Camino der Lage Landen

Eindpunt van de Camino der Lage Landen is het Friese Sint Jacobi-parochie. Dit dorp bij de Waddenzee, is omgedoopt tot Santiago aan het Wad. Rondje Wieringen is een van de 125 routes uit deze pelgrimage. Het idee voor deze bijzondere estafette komt van Stichting Jabikspaad Fryslân, deze organisatie ontfermt zich al jarenlang over een van de noordelijke pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.

De Camino der Lage Landen gaat door alle zestien regio’s van het genootschap. De vereniging stimuleert het pelgrimeren via de diverse Jacobswegen naar Spanje. Wieringen is onderdeel van de westelijke route naar Santiago aan het Wad. De officiële pelgrimsroute verbindt Den Oever met Roermond.

Rondje Wieringen – 20 kilometer

Camino der Lage Landen route op Wieringen.
Camino der Lage Landen – bijzondere estafette van Stichting Jabikspaad Fryslan.

Start Hippolytushoef, Hippolytuskerk, Kerkplein 17. Via het Kerkplein, Hoofdstraat, Koningstraat, Koogerweg en Koningin Julianalaan komen we op de Zuiderkoogweg met ruim zicht op de polder, de Hippolytushoever koog. De monumentale Wierdijk, met plaatselijk wisselende eigennamen, wijst de weg naar het noordoosten. De vroegere zeewering kronkelt eerst langs de Wieringermeer.

Twee keer de A7 kruisen en dan via het haventerrein in Den Oever, de dijk op langs de Waddenzee op weg naar de romaanse Michaelskerk in Oosterland. Bij het gehucht Vatrop, de Bierdijkerveldweg op, een de eeuwenoude Jacobsweg Amstelredam. Dan het buurtschap Stroe, met waar ooit op de begraafplaats, een tufsteen kerkje stond (gesloopt in 1878) en nu de Heidense kapel. Hier op Stroe zouden twee leylijnen elkaar kruisen.

Via de Stroeerweg, Batumweg en het buurschap Noordburen komt de Hippolytuskerk weer in zicht. Na de Noordburendwarsweg, de Noordburenweg, Zandburen, Nieuwstraat en het eindpunt de katholieke kerk – Kerkhofsteeg 6 in de Hoofdstraat.

Bron: Schager Courant – verslaggever Ed Dekker.