In het voetspoor van de heilige Willibrord

Heidens karwei is klaar; ‘In het voetspoor van de heilige Willibrord’. Route voor bedevaartgangers en andere wandelaars. Een inspirerende wandeling  van 20 kilometer, over het voormalige eiland Wieringen.

‘In het voetspoor van Willibrord’ kunnen pelgrims, onderweg naar Santiago de Compostella, in de Heidense Kapel op Stroe even bijkomen en een stempel in hun wandelboekje zetten. En ze kunnen een rondje over Wieringen lopen.  Maar dat mogen andere wandelaars en fietsers uiteraard ook.

Aan de route is lang gewerkt. Misschien niet eens zozeer aan de wandeling zelf als wel aan het begeleidende boekje, waarin veel staat te lezen over de plaatselijk geschiedenis. Een heidens karwei mag het wel genoemd worden. Maar de informatie is verzameld, het boekje is gedrukt en de stickers zijn langs de route aangebracht.

Jakobsschelp

In het voetspoor van Willibrord.
In het voetspoor van Willibrord,
bron Wieringer Courant.

De route gaat over het oude land van Wieringen en is ruim twintig kilometer lang. Behalve het Hollands Kustpad ligt deze plek ook aan de oude Sint-Jacobsroute, die leidt naar Santiago de Compostella, het pelgrimsoord in het noorden van Spanje. De jakobsschelp, het symbool van deze tocht, is in het altaar van de Heidense Kapel verwerkt.

Al rond het jaar 700 werd op Stroe een kerkje gebouwd. Gezegd wordt dat dit door de heilige Willibrord zelf is gedaan, maar dat valt niet te bewijzen, wel is het kerkje aan hem gewijd. Na enige tijd is het houten kerkje vervangen door een gebouw van tufsteen. Daarin was een gevelsteen met de afbeelding van een varken verwerkt; een heidens symbool uit de tijd dat hier nog natuurgoden werden aanbeden.

Niet alleen uit prenten viel af te leiden dat de tufsteen kerk veel groter moet zijn geweest, dan de kapel die er nu staat. Door graafwerk op het kerkhof kwam kortgeleden een deel van het fundament bloot te liggen. Daarmee is bewezen, dat de kerk ongeveer dezelfde grootte als de Michaelskerk in Oosterland had. Ergens in de 19e eeuw is het gesloopt.

Verkrijgbaar

Het boekje ‘In het spoor van Willibrord’- al leuk voor wie de route niet wil afleggen – is voor € 3,50 te koop bij het Wieringer eilandmuseum Jan Lont op Stroe, het Vikinginformatiecentrum te Den Oever, de Wieringer Boekhandel in Hippolytushoef en of mail via gemroos@kpnplanet.nl naar Marieke Roos.

Boekje: formaat A5; slappe kaft; 26 blz.; met route en informatie over bezienswaardigheden en historie.

Voor de bedevaartgangers ligt bij het gastenboek in het kapelletje een stempel klaar, dat in wandelboekjes kan worden afgedrukt. De route is te herkennen aan de stickers, die op de paaltjes van reeds bestaande wandelroutes en andere objecten zijn geplakt.

Wandelroute

De wandelroute vindt u op: wandelnetwerk Noord-Holland