Contact & berichten

E 12.18 Martijn laatste kapelinpassing 10 meiSecretariaat stichting Heidense Kapel Wieringen:

Maartje Burghout-Lont
Telefoon: 0227-592094
Telefoon b.g.g. : 06-30726509
E-mail: info@heidensekapel.info

Postadres Stichting:
Elft 87
1777 PB Hippolytushoef

 

Overige gegevens:

Kamer van Koophandel nummer: 6021616

Oprichtingsdatum Stichting: 10 maart 2014

Bankrekening: NL61RABO0303029285
ten name van: Stichting Heidense Kapel Wieringen

4 gedachten over “Contact & berichten

 1. Ik ben duidelijk geboeid door het feit dat de Heidense Tempel bij de ingang een steen droeg waarop de afbeelding van een varken. Wat ik jaren geleden heb gevonden in mythologische verhalen is dat het varken het symbool was voor delen. Combineer dat met het symbool van een tak van de appelboom en je hebt een interessant gegeven. De appeltak staat voor overvloed. Het varken werd gedeeld, geroosterd met vaak in de mond een appel. Mijn gedachte is: Als je deelt heb je overvloed.

  1. Beste Hanny,
   Het varken staat symbool voor heel veel zaken. Het is jammer dat het symbool vaak wordt gezien als “duivels”. Wij denken voorzichtig dat het in onze kapel een belangrijke rol heeft gespeeld in de Noorse religie. Een soort vruchtbaarheid symbool. In de vroege middeleeuwen was de grens tussen Christendom en de plaatselijke natuurgodsdiensten niet zo scherp te trekken. Zelfs nu nog zijn hedendaagse benamingen en (Christelijke) feesten nog terug te leiden naar voorchristelijke tijden. Bij gaande website geeft interessante informatie over de rol van het varken/zwijn.
   http://www.adolphus.nl/xus/anton2vark.html
   Met vriendelijke groet,
   René Roessingh

 2. Op de foto van de teruggevonden klok van de Oosterlanderschool zag ik dat deze in een krukas hangt. Jammer. Een krukas doet afbreuk aan het geluid van de klok. De klepel valt dood op de rand van de klok en slaat daarmee ook het geluid dood. Een rechte luidbalk (iets zwaarder te luiden, maar wat is zwaar bij zo’n kleintje?) laat de klepel vliegen en laat de klok zingen. Hoor hier het verschil: https://www.youtube.com/watch?v=sC5Oc4Qk8I0 Denk nog eens goed na vóór het plaatsen van de klok. Vriendelijke groet, Adriaan Rodenburg, Haringhuizen.

 3. Beste Adriaan,
  Allereerst dank voor uw reactie. De oorspronkelijke ophanging van de klok paste niet in de krappe diameter van de toren. Al zoekend op internet ontvouwt zich een boeiend beeld van de luidklok en van de techniek van het klokken luiden.We hebben nagedacht over een constructie met een luidwiel, luid-as en een systeem waarbij de klok stil hangt en de klepel bewogen wordt.
  De geringe ruimte in de toren, het gewicht van de klok en de kwetsbaarheid van de torenwand heeft ons doen besluiten om de laatste methode toe te passen. Ik weet inmiddels dat een bewegende klok (veel) mooier klinkt, maar de meer eenvoudige constructie en het feit dat de klok maar een paar keer per jaar geluid zal worden, speelde ook een rol.
  Met vriendelijke groet,
  René Roessingh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *